Gluteeniton seitan
Gluteeniton seitan valmistuu melkein samoista ainesosista kuin tavallinenkin seitan. Kuitenkin vehnägluteenin tilalla käytetään gluteenittomia jauhoja ja sekaan heitetään myös papuja ja riisiä.
Olen muutaman kerran harmitellut, kun en ole voinut valmistaa seitania läheisilleni, jotka eivät syö gluteenia. Koitin etsiä netistä gluteenittoman seitanin ohjetta, mutta ohjeita ei ihan hirveästi netistä löytynyt ainakaan suomeksi. Lopulta sovelsin Lempeää Vihreää -blogin reseptiä aikaisemmin julkaisemaani seitanreseptiin, jonka mukaan valmistan seitanin tavallisesti.
Tämä ohje on hieman nopeampi verrattuna edelliseen seitanohjeeseen, sillä tässä seitania ei keitetä. Suunnittelin kyllä keittäväni myös gluteenittoman seitantangon, mutta ilman gluteenijauhoja taikina on hyvin pehmeää, jolloin se ei ehkä pysyisi keittäessä kasassa. Gluteeniton seitan onkin koostumukseltaan hieman erilainen kuin tavallinen seitan. Gluteenijauho nimittäin tekee taikinaan hieman sitkoisuutta, mikä puuttuu tästä kokonaan. Kuitenkin lopputulos oli tiivis ja muistutti hyvin paljon tavallista seitania maultaan.
Gluteeniton seitan:
Taikina:
0,5 dl gluteenittomia jauhoja / riisijauhoja1,5 dl gramjauhoja
1 tlk valkoisia papuja
1,5 dl keitettyä riisiä / kvinoaa
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1 rkl öljyä
3 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
3 rkl ketsuppia
1 tlk valkoisia papuja
1,5 dl keitettyä riisiä / kvinoaa
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1 rkl öljyä
3 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
3 rkl ketsuppia
Marinadi:
2 rkl ketsuppia
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1,5 dl kasvislientä (liuota pieni nokare kasvisliemikuutiota tai tilkka kasvisfondia veteen)
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1,5 dl kasvislientä (liuota pieni nokare kasvisliemikuutiota tai tilkka kasvisfondia veteen)
- Soseuta sauvasekoittimella pavut ja keitetty riisi tai kvinoa kulhossa.
- Lisää seokseen mausteet, ketsuppi, soijakastike ja öljy. Lisää lopuksi kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti.
- Muotoile seitanista tanko leivinpaperin päälle. Kääri seitantanko leivinpaperin sisään ja päällystä leivinpaperi vielä foliolla. Paista uunissa 45 min noin 200 asteessa. Kun seitan on kypsää, ota se uunista, avaa leivinpaperit ja foliot. Halutessasi voit myös viipaloida seitanin.
- Sekoita marinadin ainekset keskenään kulhoon. Kaada marinadi seitantangon tai paloitellun seitanin päälle. Laita seitan marinoitumaan jääkaappiin vähintään tunniksi.
- Ennen tarjoilua paista seitania 200 asteisessa uunissa 5 min tai ruskista valmiita siivuja pannulla hetken aikaa.

Oletko kokeillut tehdä itse seitania?
– Milja
Kommentit
Lähetä kommentti