Resepti lihattomalle lokakuulle: vegaaninen seitan
Moni viettää parhaillaan lihatonta lokakuuta ja etsii kuumeisesti hyviä kasvisruokavinkkejä. Seitan on yksi suosikki kasvisruokani ja aika mainio lihankorvike. Ajattelinkin laittaa hyvän seitanreseptin jakoon!
Seitanista on tullut viimeisen vuoden aikana bravuurikasvisruokani! Valmistin sitä viimeksi viikko sitten, kun vietin kavereideni kanssa rauhallista sunnuntaibrunssia. Söimme seitania patongin, tuoreiden kasvisten ja hummuksen kanssa. Oli muuten hyvää!
Seitan on tosiaan gluteeni- ja gramjauhoista valmistettu lihankorvike. Rakenteeltaan se muistuttaa mielestäni melko paljon lihaa, sillä seitan on lihan tavoin kiinteää ja sitkeää. Gluteeni- ja gramjauhojen suhde vaikuttaa seitanin suutuntumaan, pelkästä gluteenijauhosta tehty seitan on tiiviimpää.
Gluteeni- ja gramjauhoa myydään ainakin Punnitse ja Säästä -liikkeissä. Olen ostanut jauhot aina sieltä ja laskelmieni mukaan reseptin mukainen määrä jauhoja maksaa noin 2-4 euroa. Muut ainesosat löytyvät minulta yleensä ennestään, joten iso satsi seitania tulee suht edulliseksi. Valmistaminen toki vie aikaa, mutta seitanin tekeminen ei ole työlästä, sillä monet vaiheet ovat passiivisia. Seitania kannattaakin keittää ja paistaa pitkään, jotta siitä tulee mureaa ja maukasta.
Käyttämäni seitanresepti on sovellettu useasta eri ohjeesta. Löysin joitain vuosia sitten Dinan keittiö -blogin seitanreseptin, joka vaikuttaa tässä minun reseptissäni eniten.
Seitan
Seitantaikina:
3 dl gluteenijauhoja
1,5 dl gram- eli kikhernejauhoja
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
1,5 dl vettä
1 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia
Mausteliemi:
2 l vettä
2 rkl soijakastiketta
1 kasvisliemikuutio
Marinadi:
1,5 dl maustelientä
2 rkl ketsuppia
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
- Sekoita seitantaikinan kuivat aineet keskenään.
- Sekoita toiseen astiaan vesi, öljy, soijakastike ja ketsuppi. Yhdistä neste jauhojen joukkoon ja sekoita samalla.
- Vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia.
- Laita kaikki mausteliemen ainekset kattilaan ja kuumenna liemi kiehuvaksi.
- Muotoile seitanista tanko ja upota se kiehuvaan mausteliemeen.
- Keitä seitantankoa 15 minuuttia. Nosta seitan pois kattilasta. Säästä 1,5 dl keitinlientä marinadiin.
- Kääri seitan folioon ja kypsennä sitä uunissa 175 asteessa noin 35 minuuttia. Nosta lämpötilaa 200 asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia.
- Sekoita marinadin ainekset keskenään. Paloittele seitan haluamallasi tavalla ja lisää marinadi seitanpalojen päälle.
- Anna seitanin marinoitua vähintään tunti, voit myös antaa sen maustua yön yli.
- Ennen tarjoilua: Kuumenna seitani 200 asteessa noin viisi minuuttia.
Seitan sopii mielestäni hyvin käytettäväksi lihan tavoin. Itse olen tykännyt siitä erityisesti pitaleivän, tortillojen tai sämpylän välissä. Se sopii kuitenkin hyvin myös lohkoperunoiden tai uunijuurestenkin kanssa sellaisenaan.
Seitania voi maustaa myös muilla tavoin. Maustamisessa kannattaakin aina huomioida, minkä kanssa sitä haluaa syödä. Kesällä valmistin kaverini polttareille seitania ja tortilloita, joten korvasin osan mausteista valmiilla tacomausteella. Toimi tosi hyvin!
Oletko sinä tehnyt seitania? Tykkäätkö ylipäätään tällaisista lihankorvikkeista?
-Milja
Kommentit
Lähetä kommentti